Каква дограма да избера – алуминиева или PVC

pvc prozorec s podprozorechna dyska

Изборът на прозорци и врати за вашия дом може да ви докара истинско главоболие, защото в днешно време има много различни видове дограма, от които да избирате. Те се отличават не само по отношение на дизайна, но и по отношение на материалите, от които се изработват.

Ако се замислите, допреди няколко десетилетия дървената дограма беше единствената опция за врати и прозорци в къщи и апартаменти. С навлизането на новите индустриални технологии, обаче, други материали започнаха да си пробиват път на пазара и бързо станаха популярни.

По-специално, имаме предвид два материала, които направиха революция в сектора за производство на дограма: алуминий и PVC. Въпреки предимствата си, алуминиевата и PVC дограмата не са изместили напълно дървената, която продължава да бъде много ценено от потребителите.

Проблемът, както казахме в началото, е да направите правилния избор, за да закупите подходящата дограма за вашите нужди. Ето защо ще разгледаме предимствата и недостатъците на всяка, както и на какво критерии да обърнете внимание при избора на дограма за различните видове помещения.

Какви са възможните опции за избор на дограма

В зависимост от материала на профилите, които се използват за направата на врати и прозорци се разделят на:

  • PVC дограма;
  • Алуминиева дограма;
  • Дървена дограма.

Дървените прозорци често се монтират на по-старите къщи и сгради, за да се поддържа естетиката на имота, но повечето собственици на апартаменти предпочитат да заложат на PVC или алуминиева дограма при своя избор. Преди да преминем насоките за избор ще ви запознаем накратко с всеки вид:

PVC дограма

PVC дограмата е може би най-популярния избор за къщи и апартаменти. Подобно на алуминия, ПВЦ материалът е устойчив на удар и атмосферни влияния. Не е необходимо да се боядисва като дървената. Той е рециклируем материал, както и дървото и алуминия. PVC дограмата е добър избор, защото се почиства лесно, изисква много малко поддръжка, така че ще ви спести време, пари и усилия. 

Тя не се деформира и не променя формата си, така че вероятно няма да се налага да се сменя толкова често, колкото дървените рамки. Основният недостатък на PVC дограмата е, че, освен ако не използвате висококачествен продукт, тя не може да предложи естетическата привлекателност на дървото или метала. Друг недостатък е, че некачествените PVC профили се обезцветяват.

Алуминиева дограма

Тя е устойчива на удар и по-голямо натоварване. Ето защо алуминиевата дограма е подходящ избор за входове, тераси и балкони, навеси и летни кухни. Освен това тя си подхожда с различни архитектурни стилове. Алуминиевите профили са леки и се предлагат в различни размери. Алуминиевата дограма е не е толкова енергийно ефективна, колкото PVC-то, освен, ако не изберете така с термомост.

При вратите и прозорците, които се изработват от алуминий, обикновено се образува конденз при големи температурни разлики. За да се реши това, може да закупите алуминиева дограма с прекъснат термомост (която разполага със специална полиамидна вложка в профила). Така топлопроводимостта се подобрява. Алуминиевата дограма с термомост е подходяща за тераси и балкони, защото те са изложени на температурни разлики.

Дървена дограма

Прозорците с рамки от дърво предлагат естетическа привлекателност. Дървената дограма е по-често срещан избор за къщи, отколкото за апартаменти. За разлика от металните рамки, дървените дограми няма да ръждясват. Въпреки това, ако дървото не се третира, то може да изгние или да се изкриви. Дървесината също така е податлива на термити и други насекоми. Дървената е по-скъпа от алуминиевата и PVC дограма. Дървото може да бъде боядисано доста лесно, което го прави универсален избор.

Поръчайте вашата нова дограма тук:

Каква е разликата между алуминиева и PVC дограма

Алуминият има едно от най-добрите съотношения между здравина и тегло от всеки друг материал. В резултат на невероятната си здравина, е възможно да се изработят по-тънки и съвременно изглеждащи прозорци с многокамерен стъклопакет.

Това не означава, че PVC дограмата е обемиста. Въпреки това ПВЦ прозорците обикновено не могат да бъдат направени толкова тънки, колкото тези от алуминиеви профили. И двата вида се предлагат в голямо разнообразие от избор на цветове.

Алуминиевата или PVC дограмата изолира по-добре

По отношение на това има само един ясен победител. Изборът е PVC дограма, защото тя изолира стаите в къщата и апартамента изключително добре. Въпреки това, благодарение на съвременния напредък в технологията, алуминиевите прозорци могат да изолират дома също толкова добре. От гледна точка на топлоизолация, най-добре е да изберете PVC дограмата пред алуминиевата за вашата къща или апартамент, защото тя има множество камери. Тези камери са проектирани да задържат топлината вътре в тях, така че по-малко от нея да може да избяга през прозореца.

Алуминиевата или PVC дограмата издържа по-дълго

ПВЦ-то е издръжлив материал, който е много устойчив на гниене. Поради тази причина заложете на PVC когато избирате дограма за тераси и балкони. При правилна поддръжка, е в състояние да издържи до 30 години, а понякога и повече.

Алуминият генерира по естествен начин оксидно покритие, което е силно устойчиво на корозия. Това гарантира, че металът няма да ръждяса. Заложете на алуминиева, когато избирате дограма за навеси, покривни прозорци и входове, освен за дома. Профилите от алуминий са в състояние да издържат до 45 години, при условие че са правилно обгрижвани.

ПВЦ или алуминиевата дограма е по-скъпа

Когато определящ фактор за избора на дограма е цената, трябва да знаете, че алуминиевата е по-скъпа от PVC-то. Това е така, защото профилите от алуминий са с по-голяма себестойност и това обикновено се отразява на цената. 

Въпреки това, има толкова много други фактори, които влияят върху цената, че е невъзможно да се каже със сигурност коя е по-скъпа. Когато избирате дограма, факторите, влияещи върху нейната крайна цена са:

  • Размер;
  • Вида на стъклопакета;
  • Цвета/завършека;
  • Броят на прозорците;
  • Качество на използвания материал;
  • Обков и аксесоари.

Коя от двете е по-надеждна

Тук избора на дограма за къщата и апартамента е изцяло по ваша преценка.

При условие че и двата вида прозорци и врати са оборудвани със системи за многоточково заключване, и двата са еднакво способни да обезопасят дома ви срещу нежелани прониквания. PVC и алуминиевата дограма са много лесни за поддръжка. Избърсване със сапунена вода и мека кърпа е достатъчно, за да изглеждат страхотно.

Алуминиева и PVC дограма на изгодни цени от Novadograma

Когато избирате между алуминиев и PVC дограма за вашата къща, апартамент, тераса, навес или жилищен вход, ние можем да отговорим на всички ваши нужди и предпочитания. С гордост предлагаме профилите на Viva Plast, KÖMMERLING, Altest и VIVA Aluminium. Всички те са изработени от висококачествени материали. Консултирайте се с нас когато се колебаете в избора си между алуминиева и PVC дограма. Ще се радваме да ви помогнем.

Кои сме ние

NOVA Дограма Варна е създадена от опитни професионалисти с дълги години опит в сферата. Нашата фирма за дограма Варна предлага монтаж на ПВЦ и алуминиева дограма като цели максимално удовлетворение за нашите клиенти.

Ако имате въпроси относно каква дограма ще е най-добрата за вашият случай, не се колебайте да се свържете с нас!

Свържете се с нас

Обадете се или попълнете формата и ще се свържем с вас скоро.